Pomegranate
seed oil
Ethnic oils
Omdat het de enige zaadolie met geconjugeerd linoleic acid (9-cis,11-trans, 13-cis trihosanic acid) ter wereld is, is granaatappelzaadolie een unieke "gemstone" onder de plantaardige oliën en ook nog vanop het Europese continent.

Het wordt aanbevolen om granaatappelzaadolie op te nemen in de dagelijkse huidverzorging in alle levensfasen, maar vooral in de rijpe jaren, wanneer de huid droog begint te worden.


Het voedt onze huid door het leveren van voedingsstoffen direct in de huidcellen, waardoor de natuurlijke regeneratieprocessen van de huid worden verbeterd, wat leidt tot een gezonde, jonger uitziende huid.

Deze olie is een echt unicum en bestaat uit een uitzonderlijk hoog gehalte aan onverzadigede vetzuren en daarbij nog een ganse reeks sterolen.
De onverzadigde vetzuren zijn voor 70% samengesteld uit het geconjugeerd linoleic acid of punicic acid. De fytosterolen (sterolen uit planten) vooral uit beta-sitosterol (80%) en campestrol en stigmasterol (werkt cholesterolverlagend bij inname en is een zogenaamd natuurlijk statine). Deze olie wordt essentieel genoemd omdat het lichaam dit niet kan aanmaken (voor zover gekend uiteraard). Het is de olie bij uitstek voor het voorkomen van oogafwijkingen zoals maculaire degeneratie en de controle over de bloeddruk. Pomegranate oil bevat het hoogste gehalte aan tocopherolen of zogenaamde vitamine E's die uit een reeks molecuulvormen waarvan de een actiever is dan de andere. De tocopherolen in pomegranate seed oil zijn zelfs hoger dan de gehaltes in zwarte of blauwe bessen en maakt deze olie bijzonder interessant om gewoon als anti-oxidant op zich toe te voegen aan andere olies om zo een bescherming tegen oxidatie van het geheel te verkrijgen.

Voor toepassingen op de huid is punicic acid gekend als zeer herstellende onverzadigde olie en is verwerkt in onze aftersun lotions en body oils.
Verder komen nog oliezuur en linoleic acid voor die eveneens heel gezond zijn. Daarmee is pomegranate seed oil de kampioen van de onverzadigde plantaardige vetzuren en heeft daarmee alleen de Sacha Inchi in Colombia/Ecuador/Peru als gelijke.

Een andere - en waarschijnlijk de meest essentiële - samenstelling zijn polyfenolen (ellaginezuur is het meest overvloedig), antioxidanten die fungeren als een anti-inflammatoire en anti-carcinogene regeneratie- en verjongingsmiddelen. Deze werking wordt ondersteund door fyto-oestrogeen, het enige bekende plantaardige oestrogeen.

Voor de huidverzorgingswereld staat het bekend om zijn penetratievermogen en antioxiderende werking. Het houdt onze huid gezonder en elastischer door degradatie van de huidcellen van de lederhuid als gevolg van vrije radicalen te voorkomen. Deze unieke olie wordt in enkele van onze selecte producten gebruikt. Ze is ook als dusdanig beschikbaar in kleine oil droppers.

Menopauze en jouw huid

Fytoestrogeen heeft twee belangrijke voordelen voor onze huid: het ondersteunt de gezondheid van de huid door het hormonale evenwicht van de huid te reguleren (zowel voor mannen als voor vrouwen!), en het verlicht onaangename bijwerkingen van de menopauze op de huid.

Oestrogenen stimuleren de verdeling en de opstapeling van vetten in de huid. Na menopauze vermindert de opstapeling van vetcellen maar vermindert ook het aantal collageenvezels en de samenhoudende veerkrachtige elastines. Vooral ook hun kwaliteit vermindert, mede door daling van de glycanen, de smerende en bindende matrix. Dit intensiveert en bestendigt de vorming van rimpels, helaas. De huid voelt minder elastisch aan. Een meest hoopvolle behandeling naast het consumeren van voldoende goede vetzuren is ze direct in een geschikte opneembare vorm toedienen aan de huid op zeer regelmatige basis: beter vele malen een beetje dan een keer overvloedig.

We hebben een speciale hoogwaardige oliebalm in voorbereiding. Deze is een niet vettig aanvoelende (na opname door de huid na een 20 tal seconden na aanbrengen) en is rijk voorzien van deze essentiële vetzuren om huidverslapping tegen te gaan. Bovendien is er een UV filter voorzien die tot de nieuwste ontwikkeling leidt: zowel een krachtige UVA filter die voldoende UVB doorlaat om het vitamine D metabolisme zeker niet te verstoren en tegelijkertijd een krachtige anti-radikaalwerking heeft: pro-verouderende radikalen door UV licht worden efficiënt "afgevangen" en geneutraliseerd.

Onze formulatie "Indian Summer" bezorgt dit alles in 1 mooie aangename uiterst hoogwaardige oil-balm.

Punicic acid