Cloud9
bio-based creations
ontwikkelt cosmetica op basis van een
doeltreffende en volledig biologisch afbreekbare formule...

Maar wat houdt dat precies in?
De volledige cyclus van een ingrediënt wordt bekeken waarbij we letten op verschillende aspecten zoals:

➳ identiteit en herkomst
➳ mogelijke impact op lange termijn op mariene ecosystemen zoals koraalriffen en mangroves
➳ biodiversiteit (Responsible Palm Oil, monocultuur versus jungle)
➳ gender equality en gelijke kansen beleid
➳ fair trade
➳ deliver sustainable performance without compromise
Als allerhoogste goed is de biodegradeerbaarheid van elk van de ingrediënten en als dusdanig ook de volledige formulatie. Dit betekent dat er - in mate van het mogelijke en daar studeren we op - een minimale afbraak van 70% van de formulering in wateroplosbare en emulgeerbare componenten moeten gebeuren in waterig milieu binnen een termijn van 28 dagen, zoals het ook in de vrije natuur gebeurt. Als deze kaap gehaald wordt is het vrijwel zeker dat de verdere afbraak langzaam maar zeker zal plaats vinden.

Bovendien kan door een kleine omzetting van een in de natuur voorkomende stof een veel betere opname en dus bio-beschikbaarheid van die stof verkregen worden. Dit is bijvoorbeeld het geval door een acetyl groep op een alcoholfunctie te plaatsen, of suikermoleculen vast te maken op de actieve stof zodat deze huidvriendelijker en diep in de huid doordringt. Dergelijke omzettingen gebeuren meestal in een reactor waarbij de natuurlijke stof aan een bacteriencultuur wordt gevoed en deze de stof omzetten tot de gewenste vorm en door die omzetting er energie uit halen om te groeien en vermenigvuldigen, terwijl wij de stof eruit kunnen zuiveren en deze zo gebruiken als ingrediënt voor persoonlijke verzorgingsproducten. Dit is dus een zeer zuivere en zeer gecontroleerde manier die ver van de oude petrochemie af staat.

Uiteraard is de herkomst van de ingrediënten van belang en we weren zo goed als mogelijk derivaten van de petro-chemie, de zogenaamde "oude" chemie. Alle componenten zijn verkregen uit hetzij natuurlijke oliën en inhoudsstoffen uit vers, gedroogd of geëxtraheerd plantenmateriaal ofwel door fermentatie uit natuurlijke grondstoffen. Verder worden chemisch verkregen derivaten zoals esters en vetzuren veel gebruikt en worden deze tot de "nature derived" grondstoffen gerekend en als dusdanig ook erkend door de voornaamste milieukwaliteitscriteria. Een plant is immers ook een gigantische biochemische reactor.

Opgepast! Natuurlijk betekent niet altijd automatisch goed te keuren want een resem stoffen uit de natuur zijn bezwaarlijk, hormoonverstorend of ronduit giftig... Ook zijn zuivere essentiële oliën dan wel puur natuur, maar ze zijn erg irriterend voor de huid. Ze bestaan hoofdzakelijk uit terpenen en die hebben een zeer sterke penetratiekracht doorheen de huid, waardoor ze ernstige schade kunnen aanrichten indien onoordeelkundig toegepast op de huid.
Farm to factory
We halen onze ingrediënten zoveel mogelijk rechtstreeks bij 'identity preserved" gemeenschappen. Zo kunnen we ook werken met superverse ingrediënten. In sommige gevallen worden deze zelf op bestelling uit de verse (of de vakkundig gedroogde) plant geperst of geëxtraheerd! We werken samen met tal van lokale (en ook Europese) gekende telers die héél gepassioneerd met hun planten bezig zijn. Dat laatste is voor ons een unicum én een must.
  • Neem nu de Aloe Vera en Opuntia ficus indica, deze komen uit onze eigen plantage in Portugal.
  • Of in Burkina Faso halen we de Karité en de Cacaoboter uit gekende dorpsgemeenschappen.
  • De bloesems, bolsters en noten van de paardenkastanjes komen uit onze eigen bomen die geoogst worden volgens de seizoenen en op het juiste tijdstip van de dag.
  • Rode klaver en echte kamille (recutita) halen we uit afgelegen, vertrouwde terreinen. Na de dagelijkse oogst tijdens de bloeiperiode worden deze snel vakkundig ingevroren.
  • In het najaar oogsten we op gezette tijdstippen geschikte duindoornbessen uit afgelegen doornpannes aan de kust.
  • We beschikken over rechtstreekse bronnen van Ayurvedische volgens traditie gekweekte planten en hun extracten of maken die zelf uit de ruwe gedroogde plantendelen. We passen diverse extracties toe die rekening houden met de gewenste inhoudsstoffen, zo wordt de Ashwagandha wortel volgens Ayurvedische traditie met melk geëxtraheerd om zo de krachtigste inhoudsstoffen te winnen. Of worden Deep Eutectic extracten gemaakt met suikers, melkzuur en lecithines om zodoende een zeer waardevol pallet inhoudsstoffen te winnen.
Important values:
Traceability to growing area
Adequate housing to employees
Legal compliance
Necessary land rights
Zero tolerance for corruption
Minimize environmental impact
Protect Human Rights
Include smallholders
Respect Labour Rights
Het verschil met grote merken

We vermijden zoveel als mogelijk allerhande toevoegingen waar traditionele "grote merken" formules doorgaans mee volgepropt zitten. Dan wordt er met hartenlust gezwaaid met gewichtige termen en "groene" claims. Helaas zijn er nauwelijks actieve inhoudstoffen te vinden in hun peperdure producten die dan geprojecteerd worden in zwaar gephotoshopte droomwerelden.

Maar wie weet er eigenlijk wat al deze ingrediënten allemaal betekenen en waarom ze er met zovelen in zitten? Helaas niet veel mensen.
Maar! Bij ons kan u terecht voor een vrijblijvende ontleding van een productformule en een begrijpbare toelichting van de ingrediënten.
Het is onze passie om alles te kennen... én geven je graag een pasklaar, zinnig en ecologisch verantwoorde aanvulling te geven op uw vragen en noden.
Het is onze passie om alles te kennen...
én geven je graag een pasklaar, zinnig en ecologisch verantwoorde aanvulling op uw vragen en noden.
Benieuwd hoe we te werk gaan?

We nodigen je graag uit voor een demonstratie of toelichting van een "levende" versie formulatie. Dit laatste natuurlijk een beetje onder voorbehoud van wat beschikbaar is op dat moment - maar "flexibiliteit en persoonlijke benaderingen" zijn centrale waarden in ons verhaal.

In de toekomst voorzien we ook à la carte workshops - alle info zal je dan ook op onze website kunnen vinden.