Genesis
Pre-biotics skin prepartions
Gebaseerd op reeds lang verworven kennis omtrent het belang van het onderhouden en versterken van een natuurlijk op de huid voorkomend micro-bioom en verder aangewakkerd door de meer en meer in de actualiteit komende aandacht voor dit fundamenteel belangrijk inzicht, ontworpen we een eenvoudig, natuurlijke formule die de natuurlijk op de gezonde huid voorkomende flora aanmoedigt. Een evenwichtige en rijkelijk samengestelde ecologie van de huid die gezond genoeg is om aanvallen van ziekteverwekkers te weerstaan, vertraagt het tempo van de veroudering van de huid door het vermijden en de kop indrukken van ontstekingen.

We noemen het Genesis en de reden is triviaal. Door het regelmatig gebruik van dit preparaat wordt de natuurlijke huidflora "bemest en geirrigeerd". Het is een samenbrengen van vitale polysacchariden van natuurlijke basis en door fermentatie van polysacchariden verkregen complexe natuurlijke suikers, die een ideale bron van voeding betekenen voor de evenwichtige huidflora en daarmee een sterke goedaardige barrière uitbouwen tegen tal van invloeden van buitenaf.

Dit preparaat is door zijn hoog watergehalte en hoge mate van natuurlijkheid dus ook een gemakkelijke voedingsbodem voor minder gewenste micro-organismen die naar hartenlust zouden groeien en vermenigvuldigen in het "potje" of in dit geval dus de verpakking. Het is daarom een uitdaging om een voldoende goede bescherming daartegen te integreren in het preparaat, en ervoor te zorgen dat het bij gebruik op de huid dus net niet anti-bacterieel werkt zoals de traditionele bewaarstoffen wel zouden doen.

Een geschikte oplossing is een samenspel ontwikkelen tussen enerzijds de wateractiviteit (moet laag zijn om groei in het potje te vermijden), de zuurtegraad (pH moet voldoende laag zijn om groei te vermijden) en enkele natuurlijke eenvoudige stoffen die bij lage pH gekend zijn zeer goed te beschermen tegen de ongewenste groei van micro-organismen. Deze zijn in dit geval natuurlijk melkzuur (L-Lactic acid), levulinic acid die van nature voorkomt in granen en tal van zaden. Het is zelfs een bio-marker bij twijfel, dus een stof die aantoont dat de oorsprong een natuurlijk biologisch materiaal is. Ook wordt glycerine en isosorbide als extra hydraterende stoffen en natuurlijke bewaarmiddelen door hun wateractiviteit verlagende werking aangewend.

Door het uitsmeren van ons preparaat op een relatief groot huidoppervlak worden alle anti-microbiele eigenschappen zodanig verdund en dus geneutraliseerd : de pH verandert naar de huid pH (4,5 – 4.8). Het microbioom ondervindt geen remmende invloed meer en door breed uitmeren en vermengen met huidvocht wordt alles voldoende verdund tot de status "onschuldig': mission accomplished!

Het hoofdbestanddeel dat als actief ingrediënt kan gezien worden is een oplossing van speciaal daartoe geselecteerde medium ketenlengte sacchariden of de zogenaamde FOS: Fructo Oligo Sacchariden, die gekend zijn bijzonder goed een "goedaardig" microbioom te ondersteunen en versterken. We betrekken ze uit lokaal geteelde chicoreiwortels en suikerbieten en zijn 100% natuurlijk.
Optioneel is er een heel kleine hoeveelheid van een van onze favoriete fragrances toegevoegd. Dit uiterst hoogwaardig parfum bevat geen enkele van de 26 verplicht te declareren allergenen die afkomstig zijn van de essentiële oliën. Essentiële oliën zijn over het algemeen zeer irriterend voor de huid en daarmee moet heel goed opgepast worden. Dit is een typisch misverstand dat nogal hardnekkig in kringen van natuurliefhebbers rondwaart. Essentiele olien zijn helemaal niet (altijd) onschuldig en kunnen leiden tot hevige irritaties, wat ook veel te maken heeft met het ernstig verstoren van het natuurlijk microbioom. In alle geval is onze White Lotus uitvoerig hierop getest en scoort een top score wat betreft ongewenste "bad" eigenschappen van wat de term "parfum" in zich houdt. De optie is er om het preparaat zonder de fragrance te verkrijgen.

Dit is het verhaal van onze GENESIS, aan u om het te ontdekken en te ervaren!

Hou regelmatig deze pagina's in het oog, want we werken aan een veelzijdig pallet van preparaten binnen de rubriek van huid pre-biotica. Weldra komt er een fusion met minerale zonnefilters zodat ook heel interessante dagcrèmes zullen ontstaan die meteen een beschermend anti-ageing effect hebben op lange termijn door het terugkaatsen van de schadelijke UVA straling, die ook op bewolkte dagen aanwezig is.


Typische samenstelling in verschillende verhoudingen en nuances zijn momenteel:
Sphingomonas ferment extract
Aloe vera rub-out: de natuurlijk binnenin de plant aanwezige slijmstoffen
Opuntia-ficus indica cladodes (platte bladschijven van de cactus) en cactusvijgen slijmstoffen
Acacia senegalensis stem gum
Thermal waters
Fructo oligosacchariden premix from inuline
Levulinic acid and sugar esters of fatty acids
Glycerols of diverse types as humectants
Isosorbide and xylitol
Pinus radiata bark extracts, Gotu kola, Gingerroot, Ashwagandha and Shatavari selected extracts
Lactic acid and lactylates as pH controllers for a skin natural pH acidity of around 4.5 – 4.8 which is the natural skin pH (did you know this differs significantly between men and women?) and avoids pH shocks when applying