Macadamia nut oil
Ethnic oils
beschermt de huid tegen de dagelijkse oxidatie door UV straling
De olie van Macadamia is samen met de olie van de inheemste Duindoornbes (fel oranje besjes op de erg stekelige struiken op de duinengordel in Bredene bijvoorbeeld) de enige plantaardige bron van hoge concentraties omega-7 olie: palmitoleic acid of palmitoleine zuur. Macadamia is de kleurloze variant en komt uit het verre Australië (vooral), terwijl Duindoorn overvloedig voorkomt in onze duinengordel.

Duindoorn bevat dan ook nog een massa aan superkrachtige en bio-beschikbare carotenoïden en is daarmee uitzonderlijk gezondheidsbevorderend op alle vlak. De smaak van Duindoornbesolie is echter niet aangenaam, maar de huid heeft geen smaakpapillen. De geur is tevens vrij dominant en de olie is zo speciaal in haar samenstelling dat ze een erg lastige klant is om in emulsies te integreren. Een sterke gradatie van polaire tot niet polaire vetzuren verstoort gemakkelijk de emulsies.


Deze olie is beter te verwerken in een zuivere body-oil en beschermt de huid tegen de dagelijkse oxidatie door UV straling door haar carotenoiden, die zich graag in de celmembranen nestelen gezien hun structuur. Het is de ideale pre-tanning oil en je kan terecht bij onze body-oils voor enkele bereidingen hiermee.
Hoofdzakelijk palmitoleic acid en oleic acid die door hun samenwerking een heel evenwichtig verzadigd huidgevoel realiseren.

Palmitoleic acid : 20%
Oleic acid : 60%
Palmitic acid: 8%


Palmitoleic acid: C16:1 / Omega - 7 (1 cis-onverzadigde binding op positie C7)
Oleic acid: C18:1 / Omega - 9 (1 cis-onverzadigde binding op positie C9)
Omega - vetzuren: hoe tellen en interpreteren: de onverzadigde binding wordt geteld vanaf het niet-zuur einde (rechts hier)